top of page

Adobe kjøper Figma for 200 milliarder kroner. En 23 år gammel teori kunne forutsett dette.

  • Writer: Rune Reinhardtsen
    Rune Reinhardtsen
  • Nov 12, 2022
  • 4 min read

Adobe kjøper Figma for hele 200 milliarder dollar. Det er det største oppkjøpet av et privateid programvareselskap noensinne. En over 20 år gammel innovasjonsteori kunne hjulpet deg med å forutse dette. (The theory of disruption)



Adobe kjøper Figma kunne vi lese i nyhetene forrige uken. For de som ikke kjenner til Adobe, noe jeg antar er et fåtall, tar jeg en kort introduksjon. Adobe er et amerikansk selskap etablert 1982 som utvikler og selger programvare, og er i dag et av de største software-selskapene i verden. Det startet med bildebehandlingsprogrammer som Photoshop og Illustrator men har i dag et knippe (bundle) av software innenfor spesielt media og kreative yrker. Adobe Acrobat (PDF) er nok det folk flest kjenner til.


Er Adobe blitt litt tunggrodd?


For litt over et halvt år siden fikk jeg et tips fra en bekjent om å sjekke ut en software som heter Figma. Årsaken til dette fokuset var at jeg hadde fått et mindre designprosjekt og var på leting etter å finne beste programvare for denne oppgaven. Som grunder og som designer hadde jeg tidligere brukt Photoshop, men det var ikke et godt verktøy for designarbeid. Jeg hadde også tidligere brukt Adobe XD, det er et ganske bra program, og jeg er relativt kjent med det, det var laget til det formålet jeg hadde, men det var tungvint å sette i gang. Jeg måtte først registrere meg med visakort for en gratisperiode, laste ned Creative Cloud og kanskje ende opp med å betale et relativt høyt beløp i måneden og jeg visste fra tidligere erfaring at det tok opp mye plass på harddisken.

Det er mulig å laste ned programvarene enkeltvis, men pga mange kompliserte sikkerhetsordninger i pakken, er det tidkrevende og rotete. Oppsummert, så syntes jeg det var ingen “god deal” for meg.




“ The Disruptor and

The Disrupted.




Figma, en disruptør, helt etter læreboka

Som nevnt, i min leten etter gode løsninger fant jeg Figma. Etterhvert, gjennom bruk oppdaget jeg flere og flere funksjoner og muligheter som løste jobben bra. Det var lett å lære og bruke, og det var enkelt å finne opplæringsvideoer på youtube. Min opplevelse var at beste opplæringsvideoene kom fra brukerne, ikke fra Figma sine egne opplæringsvideoer. Den hadde også en smart samhandlingsfunksjon som ga meg mulighet til å samhandle med andre, som eks team og kunder. Figmas utfordring rent strategimessig var å få mange brukere raskt. Da er en fullverdig gratisversjon en god strategi. Man kan da vise for neste fase investorer at man har et økende volum, traction og man er på rett spor.


Figma er en såkalt SaaS (Software as a Service) som betyr at softwaren blir visualisert gjennom nettleseren. I starten var det uvant å jobbe i en nettleser, spesielt for en som har jobbet med lokal software i tiår. Men det gikk seg til raskt. Den hadde alle funksjoner jeg trengte, og mer til, den var typografisk profesjonell, fleksibel og ga mange mulighet ned til detaljnivå. Det var gøy å jobbe med. Og den var gratis, en såkalt freemium. Samtidig hadde den et par betalingsløsninger som ga mulighet for større team, samarbeid oa.



Freemium


De lærde strides når det gjelder “freemium”. Noen mener at man bør ta betalt allerede tidlig ved lansering, kanskje også for en MVP, fordi man må overbevise investorer at markedet faktisk er villig til å betale for løsningen. Jeg tror valget om man skal gå for en “freemium eller ” ei, avhenger av flere faktorer. Jeg tror at en “freemium” løsning er bedre egnet for software, hvor antall brukere er ekstremt viktig. En annen viktig faktor er hvor mye verdi løsningen skaper for brukeren. Det avhenger også av hvor stort markedet er, og hva er sannsynligheten for at brukerne går tilbake til konkurrenten (Adobe XD) hvis man setter en prislapp på rimeligste versjon. Uansett, siden de har et høyt antall brukere, kan selv en lav pris pr bruker skape store inntekter for selskapet.


Grunnen til at jeg skriver alt dette er fordi dette er utrolig viktig å forstå for en grunder som skal utvikle et produkt eller tjeneste at løsningen som skaper og fanger verdi. Det skal skape verdi for brukeren, og fange verdi for selskapet i form av inntekter på sikt. Hvis løsningen kan levere et bedre produkt, en bedre opplevelse for brukeren, er mulighetene for “en vinner” tilstede.


Hvis man finner kunder som sliter med eksisterende løsninger på markedet, da er man i en god posisjon for suksess. Dette kaller man disruptiv innovasjon. Etter å ha lest litt historikk om Figma, er jeg usikker på om dette var en valgt strategi fra starten, men man ser tydelig at de gjør endringer underveis og sikter seg inn på et spesifikt marked.



Figma historikk


Figma ble etablert i 2012. Ifølge selskapets CEO og co-founder Dylan Field hadde de utviklet spennende løsninger innenfor bildebehandling og hadde fokus på dette i sin pitch mot investorer i 2013. Det viser de var på søken og hadde ingen tydelig strategi. I et intervju i 2015 ser man tydelig at de har gjort noen endringer og har et litt mer fokus, og man ser tydelig at Lean Startup metodikk ble tatt i bruk i 2016-17.



A Classic Innovators Dilemma


Innovators Dilemma er en bok som ble utgitt i 1997 av Prof. Clayton Christensen som blant annet beskriver teorien om at Innovators Dilemma oppstår når innovatøren selv blir utfordret av en ny utfordrer. Dette er en klassisk “Innovators Dilemma” situasjon. Adobe som selv var innovativ for flere tiår siden, kommer til et punkt hvor de har malt seg litt opp i et hjørne. Dette skjer med alle selskaper som kommer opp i en viss størrelse. Hvis en nykommer som Figma kommer inn på markedet blir de først ikke lagt merke til av de store. Figma kunne holde på i flere år før Adobe begynte å se på dem som en faktisk trussel. Dilemmaet til Adobe var, skal de utvikle en ny og bedre løsning, endre til freemium for å ta tilbake kundene, eller skal de bare overse trusselen. Et annet alternativ er å eliminere trusselen gjennom et oppkjøp. Det var nok det smarteste de kunne gjøre, men Adobes aksjeeiere likte ikke avtalen. De mente den var for kostbar. Aksjekursen raste. Jeg tror det vil snu og stabilisere seg. Trusselen er avverget. Så hva skjer med Figma? Adobe har uttalt at de skal beholde Figma som det er. Men det spørs. Faren er at de innlemmer Figma inn i Adobes bundle av programvarer. Tiden vil vise. Men det er kun en vinner her. Det er co-foundere og aksjeeiere i Figma.



 
 
 

Comments


Heimdall_Innovation_neg.png

Trondheim
Krambugaten 2, (Digs)
7011 Trondheim
Norge

 

Stavanger

Lagerveien 1, 
4033 Stavanger
Norge

Telefon (+47) 47 011 390

Følg oss på sosiale medier:

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
SolutionsForGrowth_edited.png

© 2024 Heimdall Innovation

bottom of page